تبلیغات
ناظرین کشاورزی - به
 
ناظرین کشاورزی
یکشنبه 26 بهمن 1393 :: نویسنده : علی *
Image result for ‫درخت به‬‎
بِه با نام انگلیسی Quince از خانواده Rosaceae و  از جنس Cydonia بوده ،كه تنها یك گونه با نام  Vulgaris را دار است  و  بومی ایران و تركمنستان میباشد.
 بِه درخت كوچكی است به ارتفاع حداكثر 5 متر، از 5-4 سالگی میوه تولید می كند و عمر آن به 50 سال می رسد. شاخه های جوان، برگها و پشت میوه از كركهای نرم سفید یا خاكستری مایل به قهوه ای پوشیده شده است. برگهای تخم مرغی یا تقریباً گرد یا بیضی نوكدار با قاعده گرد، گلها درشت و صورتی مایل به سفید، گلبرگها تخـم مرغی، دارای 5 كاسبرگ، 5 گلبرگ وگلهـای خـود بارورند. گلـها در انتهـای شاخكهای برگدار ظـــاهر می شوند. میوه بر حسب رقم گرد، تخم مرغی، گلابی شكل با رنگ زرد طلایی و در بعضی ارقام مایل به سبز و كركدار است.
اقلیم :
بِه در مناطق سردسیر و گرمسیر معتدل قابل كشت می باشد نیاز سرمایی بِه از سایر میوه های دانه دار كمتر است و بین 100 تا 450 ساعت زیر 7 درجه سانتیگراد می باشد. ظــهور شكوفه های به بسیار دیرتر از سایر میوه ها است. بهمین دلیل خطر سرمازدگی بهاره در این میوه بسیار كم است.
خاك :
خاكهای نیمه سنگین رسی و شنی برای كشت درخت بِه مناسب است. خاكهای آهكی موجب عدم جذب آهن و ابتلا به زردی می شود كه این حالت در اراضی سنگین و زه دار هم مشاهده می شود. درخت بِه، به شوری خاك و آب مقاومتر از سایر میوه های دانه دار است. بِه تا حدودی به خشكی مقاوم است.
ازدیاد
بِه از طریق پاجوش، قلمه، خوابانیدن و پیوند قابل تكثیر است. پایه های بذری بِه برای ارقام مرغوب به، زالزالك برای اراضی نامناسب و آهكی و Qb ، Qa وQc پایه های مناسب بِه می باشند. نوع پیوندهای شكمی و اسكنه ای در بِه متداول است.
كاشت :
فواصل كاشت به معمولاً 5*5 یا 6*5 در نظر گرفته می شود. اصولاً درختان بِه، به هرس زیادی احتیاج ندارند ولی برای فــرم دهی نهالها باید از ارتفاع 100-70 سانتیمتری زمین سربرداری شــــوند و در سال دوم 5-4 شاخه در اطراف شاخه اصلی انتخاب و بقیه حذف شوند.
ارقام بِه : در ایران حدود 10 رقم بِه شناسایی شده كه مهمترین آنها عبارتند از : بِه اصفهان، بِه نیشابور، بِه ترش آذربایجان، بِه مظاهری، بِه حاجی رفیعی
برداشت :
به از اوایل مهر ماه تا اواخر آبان برداشت می شود كه معمولاً در میان میوه های ســردسیری آخـرین میوه ایست كه می رسد. برداشت با دست انجام می شود و زمان برداشت وقتی است كه رنگ میوه زرد و زرد طلایی شده باشد.
مصارف :
میوه بِه بعنوان تازه خوری مصرف ندارد و حدود 90% آن در صنایع مربا سازی و تهیه شربت كاربرد دارد. دانه به مصرف طبی دارد و در تخفیف سرفه، سینه درد از قدیم متداول بوده است.
آفات و بیماریهای بِه در استان اصفهان :
آفات : از مهمترین آفات درخت بِه در استان میتوان به كرم بِه اشاره نمود كه دارای چندین نسل در طول فصل رشد می باشد.
بیماریها : از مهمترین بیماریهای درخت بِه در استان میتوان به پوسیدگی سفید ریشه اشاره نمود.
سطح كشت :
بر اساس آمار نامه سال 81-80 وزارت جهادكشاورزی سطح كشت بِه در كشور 4701 هكتار(1550 هكتار نهال، 16552 هكتار بارور) با متوسط عملكرد 1/11917 كیلوگرم در هكتار می باشد. مهمترین استانهای تولیدكننده بِه عبارتند از : اصفهان، كرمان، خراسان، فارس و گیلان.
سطح كشت بِه در استان اصفهان بر اساس آمار نامه سازمان جهادكشاورزی استان اصفهان برابر 5/1128 هكتار(345 هكتار نهال و 5/783 هكتار بارور) با متوسط عملكرد 3/1314 كیلوگرم در هكتار كه عمدتاً در شهرستانهای نطنز، فلاورجان، تیران و كرون، كاشان و شهرضا كشت می شود.
نیاز های درخت به برای گلدهی و تولید میوه
درخت به در همه نوع خاک ها رشد می کند , اما خاک سبک و دارای رطوبت و حاصلخیزی کافی را ترجیح می دهد. درخت به در شرایط نور کامل آفتاب بسیار خوب رشد می کند. درخت به اگرچه در شرایط کمی سایه خوب رشد می کند , اما میوه کافی نمی دهد وقتی در چنین شرایطی قرار گیرد. ارقام مختلف درخت به شرایط خاص خود را برای رشد و میوه دهی دارند. آفات و بیماری درختان سیب و گلابی می توانند درخت به را نیز مورد حمله قرار دهند. درخت به برای رشد و میوه دهی به فصل رویش طولانی , آب کافی و برنامه سمپاشی علیه افات و بیماری ها نیاز دارد.


درخت به در خاک های قلیایی به کمبود آهن حساس است و به همین خاطر خاک های اسیدی را بیشتر دوست دارد.وزش باد های تند می تواند به درخت به اسیب رساند و از ادامه میوه دهی درخت جلو گیری نماید. احداث بادشکن در مناطق دارای وزش باد های تند لازم می باشد.با وجودیکه درخت به برای گرده افشانی به درخت گرده دهنده نیاز ندارد اما کشت چند رقم از درخت به که موجب میوه دهی بهتر درخت به می شودتوصیه می گردد.کود دهی ازت به مقدار زیاد می تواند سبب تولید پاجوش های زیاد نماید که این پاجوش ها می توانند درخت را ضعیف نمایند.
درخت به با عناصر غذایی کم در زمان برداشت , میوه زیادی نمی دهد. رشد ناقص میوه به بواسط ابیاری کم یا عدم ابیاری در زمان نیاز درخت به اب ,می باشد.کود دهی درست در طی زمستان و بهار می تواند غذایی کافی در اختیار گیاه قرار دهد.
در طی بهار , مصرف کود دارای ازت , و یا کود گاوی کمپوست شده موجب تولید شاخه های بارده زیاد در درخت به می شود.




نوع مطلب : درختان میوه دانه دار، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :