تبلیغات
کار گزاران بیمه محصولات کشاورزی - پنبه
 
کار گزاران بیمه محصولات کشاورزی
جمعه 24 بهمن 1393 :: نویسنده : علی *
Image result for ‫پنبه‬‎

English name: Cotton

Scientific name: Gossypium Barbadense

Family: Malvaceae

 

خصوصیات گیاهشناسی :‌

          پنبه گیاهی است گلدار، دولپه ای، كه ریشه آن بطو رعمودی در خاك فرو رفته و ریشه‌های فرعی ایجاد می‌كند. طول ریشه بین 120- 40 سانتی‌متر است. ریشه پنبه در خاكهای سنگین تقریباً در سطح خاك قرار گرفته و بیشتر واریته‌های پنبه یكساله هستند.

نژادهای درختی پنبه نیز وجود دارد كه ارتفاع آنها بسته به نژاد و محل كشت تا 6 متر نیز می‌رسد. فرم برگهای پنبه در نژادهای مختلف متفاوت بوده و بریدگی برگهای پنبه 3 تا 5 تا 7 عدد می‌باشد كه در بیشتر واریته‌ها تعداد بریدگی 5 عدد است.

بر حسب اینكه مادگی 3، 4 یا 5 برچه‌ای باشد قوزه نیز 3، 4 و یا 5 خانه‌ای خواهد بود و در هر خانه 3، 6 یا 9 عدد تخم پنبه قرار دارد.

تارهای پنبه 15 تا 20 روز پس از باز شدن گلها كامل و الیاف كلفت می‌شوند و این رشد پس از حدود 50 روز كامل شده و الیاف پنبه می‌رسند و در داخل هر قوزه 15000 تا 000/20 تار پنبه وجود دارد.

 

سازگاری و نیازهای آب و هوایی :

پنبه گیاهی است گرما دوست و به آفتاب فراوان احتیاج دارد. كمبود نور باعث ریزش قوزه و افزایش رشد سبزینه‌ای گیاه می‌شود. كشت این گیاه در مناطق غربی استان اصفهان به لحاظ متوسط درجه حرارت پائین‌تر، نسبت به دیگر مناطق استان و همچنین كوتاه‌تر بودن فصل زراعی مناسب نمی‌باشد ( زیرا پنبه به یك فصل رشد بین 160 تا 200 روز احتیاج دارد ). حداقل درجه حرارت برای جوانه‌زنی بذر پنبه حدو د15 درجه سانتی‌گراد است. پنبه در دمای زیر 15 درجه سانتی‌گراد غیر فعال می‌شود و با نزدیك شدن به این درجه حرارت فعالیت این گیاه كند می‌شود. بنابراین وقوع یخبندان‌های غیر منتظره بهاره و یخبندانهای زودرس پائیزه كاشت را با شكست مواجه می‌كند.

 

ارقام

در استانهای شمالی كشور عمدتاً از رقم ساحل، در استان فارس رقم بختگان و در سایر استانهای پنبه خیز كشور عمدتاً از رقم ورامین جهت كاشت استفاده می‌شود ارقام دیگری همچون اولتان و مهر نیز وجود دارد  كه سطح كشت آن در مقایسه با سایر ارقام كمتر است. ارقام زیادی نیز در حال حاضر در دست بررسی است كه بزودی توسط مراكز تحقیقاتی معرفی خواهند شد.

 

موارد مصرف پنبه و فرآورده‌های وش :

          پارچه‌های ظریف، نخ، پنبه‌های بهداشتی و هیدروفیل، روغن خوراكی، روغن صابون، چوب‌پنبه، باند و گاز استریل در مصارف پزشكی، پوشك بچه، نوار بهداشتی، در تهیه فیلم عكاسی، فیلم اشعه ایكس، پوست مصنوعی، ابریشم مصنوعی، گلیسیرین، كنجاله دام، مادة شمع، روغن رنگ، رنگ آلكالوئید، ویتامین E، الكل اكتیل، گلوكز ـ استات سلولزـ در تهیه مواد منفجره، تهیه لوازم آرایشی ، در تهیه مبل و نئوپان استفاده می‌شود.

 

خاك مورد نظر برای كاشت پنبه :‌

          پنبه را باید در حاصلخیزترین زمینها كشت نمود تا محصول خوبی برداشت شود و سود لازم نصیب كشاورز گردد. PH مناسب خاک بین 5/5 تا 8 ، و بهترین خاک برای این زراعت خنثی است. خاكهای رسی و آهكی، لیمونی و رسی لیمونی و شنی هوموسی عمیق، مناسب كاشت پنبه می‌باشند. پنبه نسبت  به شوری خاک تا حدی مقاوم است.

 

آبیاری پنبه :

          پنبه گیاهی است كه درخاكهای حاصلخیز با رطوبت فراوان تمایل به رشد رویشی زیاد داشته و تنش رطوبتی ملایم و طولانی، رشد رویشی را كنترل و باعث تحریك گلدهی به موقع گیاه می‌شود. اگر پنبه با آب فراوان آبیاری شود ممكن است به صورت درختچه‌هایی كه نشانه‌های  عقب افتادگی غنچه و گلدهی در آن مشهود است در آید. بنابراین گیاه پنبه تحت تنش رطوبتی ملایم و طولانی، زودتر وارد مرحله گلدهی گردیده و باعث تحریك گلدهی می‌شود.

          بدست آوردن عملكرد قابل قبول بستگی به توازن بین رشد رویشی و تولید قوزه دارد. برنامه‌ریزی رژیم رطوبتی كه رشد رویشی را بدون اثرات سوء بر عملكرد، كنترل نماید ضرورت دارد. بطور كلی آبیاری زراعت پنبه دارای چهار مرحلة مشخص است:

‌أ-      آبیاری قبل یا هنگام كاشت.

‌ب- آبیاری از زمان جوانه زدن تا هنگام گل دادن.

‌ج-   آبیاری در دوران گلدهی و رشد و تشكیل قوزه‌ها.

‌د-    آبیاری در موقع باز شدن قوزه‌ها.

 

آفات و بیماریها :

            مهمترین آفات و بیماریهای مزارع پنبه در استان اصفهان به شرح ذیل می‌باشد :

الف: عسلك پنبه: در صورت حمله این آفت جوانه‌ها و اعضاء میوه دهنده گیاه ضعیف و زرد شده و در نهایت خشك می‌شود.

ب: شته روغن چراغی: در اثر تغذیه این آفت گیاه ضعیف شده، برگها پیچیده و میزان محصول كاهش می‌یابد.

ج: كنه تار عنكبوتی : در اثر حمله این آفت روی سطح بالایی برگ‌ها زرد و قهوه‌ای شده و می‌خشكند. به علاوه زیر برگ تارهای ظریف تنیده كه در اثر چسبیدن گرد و غبار به آنها برگها غبار آلود به نظر می‌رسند.

د: كرم خار دار پنبه: لارو آن از داخل قوزه تغذیه می‌نماید و الیاف را بی ارزش می‌كند.

هـ : كرم قوزه پنبه: این آفت دارای میزبانهای زراعی و علفهای هرز زیادی است، لاروهای آن از برگ گیاه تغذیه كرده سپس به غنچه و گل و قوزه حمله نموده، از الیاف تغذیه می‌كنند و باعث بی ارزشی الیاف می‌شوند.

ی : مهمترین بیماریهایی پنبه در استان اصفهان، بیماری ساق سیاه، بیماری و رتیسیلیوم یا پژمردگی پنبه، بیماری بوته میری پنبه و بیماری مرگ گیاهچة پنبه می‌باشد.

 





نوع مطلب : گیاهان زراعی، گیاهان صنعتی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
یکشنبه 26 بهمن 1393 08:23 ب.ظ
دلایل ریزشپگل وغوزه
1 درحالت عادی مقداری ریزش داریم
2دما بالاتر از 35درجه به مدت چند روز
3تراکم بیش از حد وتشنگی گیاه
4افت سنک غوزه که در این نوع ریزش روی غوزه یا کاسبرگها خالهای سیاه که محل تغذیه سنک است به چشم میخورد
5 بیماری پزمردگی ورتیسلیومی وفوزاریومی
6و..
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :